Har du funderat på det bästa sättet att hänga upp dina tavlor för att få dem att synas bäst? Search no more, vi från Spoca + Klas har de bästa tipsen för dig! Här kommer den ultimata guiden för hur du placerar dina tavlor snyggt, personligt och stilfullt.

Hur hänger jag upp mina tavlor?

Innan vi ger dig våra allra bästa råd, vill vi klargöra att tycke och smak skiljer sig från person till person. Det finns inget som är rätt eller fel. När du både köper och hänger dina tavlor ska du göra det med ditt hjärta, då kan det aldrig gå fel. Oftast har din familj och vänner samma idéer och värderingar som du har. Många av våra kunder är inne i en ständig process där konsten hängs om ofta och ibland även förnyas med ny tavelinköp.

Häng tavlor efter mittlinjen

När du hänger konst utifrån mittlinjen är alla tavlorna centrerade längs med väggens mittlinje, tänk på att det är snyggt om tavlorna har samma avstånd mellan varandra. Hänger du tavlor i olika storlekar så är mittlinjen ett bra tips, vi brukar sikta på en höjd av 140 cm från golvet till mittlinjen.

Häng tavlor efter baslinjen

Har du större tavlor brukar vi hänga tavlorna i linje med underkant (baslinjen) och med samma avstånd från varandra. Vanligtvis brukar vi hänga tavlorna någonstans mellan 100 - 130 cm från golvet till baslinjen.

Häng tavlor efter överkantslinjen

Kanske inte så vanligt men ibland mycket effektfull hängning av tavlor. Du utgår från tavlornas överkant och hänger motiven efter den linjen. Tänk samma avstånd mellan tavlorna.

Häng tavlor i höjdled

Vill du hänga tavlorna efter en lodrät linje så blir det oftast bättre om den större tavlan hänger över den mindre.

Häng många tavlor enhetligt

Vill du hänga upp många tavlor i en större grupp på väggen, kan det var snyggt att hålla räta linjer i ytterkanterna och samma avstånd mellan tavlorna, det skapar en stilfull och elegant tavelvägg.

Häng många tavlor oregelbundet

När du vill hänga många tavlor oregelbundet på väggen rekommenderar vi att du först lägger ut dem på golvet och provar dig fram innan du börjar spika i väggen.

Här kommer några extra tips som gör underverk

Var är den perfekta höjden att hänga tavlan på?

Ofta upplever vi att tavlor hänger för högt eller för lågt i hemmet eller arbetsplatsen. En bra höjd är någonstans omkring ögonhöjd. Det kan självklart variera från person till person.

Gyllene snittet

Ett perfekt sätt att hänga konst på är att använda gyllene snittet. Metoden används ofta på museer, gallerier, konsthallar och passar bra när man ska hänga fler konstverk i olika storlekar bredvid varandra. 

  1. Börja med att mäta väggens mitthöjd, vanligtvis 125 - 140 cm från golvet.
  2. Mät din tavlas höjd och dividera det med 3.
  3. Dra ifrån detta tal från mitthöjden 125 - 140 cm minus en tredjedel av tavlans höjd.
  4. Det tal du nu får fram är avståndet från golvet till tavlans underkant.
  5. Lägg till avståndet upp till tavlans hänganordning så vet du var kroken ska spikas upp i väggen.

Vad behövs för att hänga upp tavlor?

Det är inte många verktyg du behöver. En hammare och spik till väggar i trä. Är det betongväggar behöver du tavelkrokar till lättare tavlor och skruv med plugg till tyngre tavlor. Vattenpass rekommenderas så tavlorna hänger rakt. Till betongväggar och tyngre tavlor behövs en borrmaskin.